FOAM en duurzaamheid

Gastblog | Jennifer Shahheidari | Duurzaamheid

Ieder jaar wordt op de eerste dinsdag van september extra aandacht gegeven aan duurzaamheid. Op deze dag krijgen de meest unieke duurzame ideeën of initiatieven een podium in politiek Den Haag. Voor FOAM is dit een belangrijk thema, omdat duurzaamheid niet alleen beter is voor ons leefklimaat, maar ook een bijdrage kan leveren aan een gezond lichaam. “Duurzaamheid is al lang geen trend meer, maar een must”, vindt Rjimke de Vries (eigenaresse van FOAM). Welke duurzame initiatieven zijn er zoal in Den Haag?


CIRCULAIRE ECONOMIE

Van water voor de vis naar water voor de sla en weer terug naar de vis. In een duurzame en circulaire economie is dit heel normaal. Wij – consumenten – vinden het steeds belangrijker dat ons voedsel op een verantwoorde manier wordt verbouwd. Het moet minder belastend zijn voor het milieu en gezonder voor ons lichaam. Als je aan de gemiddelde Nederlander vraagt of hij weet ‘hoeveel kilometer een tomaat aflegt voordat het op zijn bord terechtkomt’, varieert het antwoord van 100 km tot wel 5.000 km. In het boek Voetprint Cooking, waarin wordt uitgelegd wat de milieubelasting is van wat wij eten, staat het antwoord. Een tomaat reist gemiddeld 2.000 km voordat het op het bord van de Nederlandse consument ligt. Een enorme belasting voor het milieu.

Jonge, innovatieve ondernemers zien steeds meer het belang (en de mogelijkheden) van minder grondstoffengebruik en minder afvalproductie. Bedrijven werken samen om op een efficiënte en duurzame manier producten te leveren. Zo ziet de voedselindustrie kansen om eten te verbouwen, daar waar het wordt gegeten. Voor de stedelijke gebieden is dit relatief lastig door het gebrek aan ruimte. Desondanks openen twee Zwitserse ondernemers in Bazel een dakkas waar vis, groenten en fruit wordt verbouwd. Inmiddels is 20% van de voedselconsumptie in Bazel afkomstig van deze stadsboerderij.


VIS- EN GROENTETEELT IN DEN HAAG

Ruim vijf jaar geleden besluit de gemeente Den Haag een oud kantoorgebouw uit de jaren vijftig te gebruiken voor stadslandbouw. De gemeente schrijft een wedstrijd uit waarbij innovatieve ondernemers hun idee voor dit project kunnen delen. Het Zwitserse duo wil met hun Urban Farmers concept zoveel mogelijk daken in Europese steden gebruiken voor voedselproductie en schrijft zich in. Het tweetal wint de wedstrijd en het stadsboerenbedrijf is een feit in Den Haag.

Inmiddels wordt bovenop De Schilde, in de Haagse Moerwijk, de vis en de groenten verbouwd op de zesde etage en op het dak. Met het aquaponics systeem op de zesde verdieping leven vissen en planten samen in een geïntegreerd systeem. Yarella, die iedere week rondleidingen verzorgt, bovenop het kantoorgebouw, legt uit: “onze tilapia vissen zwemmen in een bassin waarin zij de hele dag door poepen en plassen. Aan het vieze water voegen wij bacteriën toe zodat de uitwerpselen worden omgezet in voedingsstoffen voor groenten en fruit; bijvoorbeeld sla. De sla zuivert het water voor de vissen en het water wordt weer hergebruikt in de bassins waarin de vissen zwemmen.” Op deze manier verbouwen de stadsboeren vis en groenten op een milieuvriendelijke manier zonder toevoeging van chemische bestrijdingsmiddelen of meststoffen.


afb_01

Simpele weergave aquaponics waarin het water steeds wordt hergebruikt


DE KEUKEN VAN RJIMKE

De biologische vis en groenten belanden uiteindelijk op het bord van de Hagenezen, óf in de keuken van Rjimke: “alles wat wij serveren is grotendeels biologisch, vers, voornamelijk regionaal en lekker gezond.” Lees hier het menu van FOAM waar dan weliswaar geen vis op staat, maar wel heel veel lekkere gerechten met een duurzame teelt.

Het initiatief van Urban Farmers staat niet op de lijst van de 488 ideeën in de duurzame koffer van 2017. Maar, zij laten met hun manier van voedselproductie zien dat zij weldegelijk baanbrekend bezig zijn met hun stadsboerderij. Bekijk alle 488 duurzame ideeën op duurzamedinsdag.nl.