Ga jij voor een plantaardige biefstuk?

Gastblog | Jennifer Shahheidari | Veganisme

Ben jij een carnivoor, een knipperlichtvegetariër of misschien toch een herbivoor? Bij FOAM vinden wij dat iedereen dit zelf moet beslissen, maar wij vinden het leuk om jou te laten zien hoe lekker en veelzijdig plantaardig eten kan zijn. Daarnaast draagt het ook bij aan een beter milieu.

Nederland telt ongeveer 82.000 veganisten. Dit zijn mensen die geen gebruik maken van dierlijke producten. Zij zien af van alle vormen van exploitatie van dieren. Dit kan zijn voor eten, kleding of voor andere doeleinden.


NEDERLANDSE VERENIGING VOOR VEGANISME (NVV)

Op de social media kanalen van de NVV komen nog weleens vooroordelen voorbij over een plantaardige levensstijl: veganisten zijn geitenwollensokkentypes of zij komen vitaminen te kort, zijn te mager en veel te bleek. “Dat is echt onzin” volgens Debby van Velzen (Communicatiemedewerker bij de NVV). Je ziet steeds vaker vegan hotspots in vooral grote steden waar (jonge) bloggers over schrijven. ‘Groen zijn’ is behoorlijk hip en al lang niet meer weggelegd voor hippies. Bij een uitgebalanceerd veganistisch dieet en door je goed te laten adviseren is het mogelijk om alle noodzakelijke vitaminen en mineralen binnen te krijgen.

Op 1 oktober is er weer een VeganChallenge. Dit is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme om mensen uit te dagen een maand lang plantaardig te eten. Denk jij dat het lastig is om een veganistische levensstijl vol te houden of dat er geen lekkere vegan recepten zijn? Ga dan de challenge aan en schrijf je nu in. Je krijgt niet alleen een maand lang gratis lekkere en gezonde recepten, je helpt ook mee om het dierenleed in de wereld te verminderen.

Natuurlijk willen wij veganisme promoten en mensen bewust maken van wat dit betekent voor mens, dier en milieu. Maar, het is ook belangrijk om een discussie op gang te brengen en het publiek aan het denken te zetten.” Het gebeurt nog steeds vaak dat veganisten moeten uitleggen waarom zij tijdens een kantoorborrel de bitterballen laten staan of het verjaardagstaartje overslaan. Door initiatieven zoals de VeganChallenge maken steeds meer mensen kennis met wat een plantaardig regime inhoudt en kunnen zij (voor een korte tijd) uitproberen of het wat voor hen is. Dit zorgt ervoor dat de (maatschappelijke) discussies een positieve en bredere insteek krijgen.


EEN DIERVRIENDELIJK LEVEN

De belangrijkste reden voor veganisten is dat zij niet willen meewerken aan elke vorm van dierenleed. Op haar derde besluit Debby geen vlees meer te eten. Met haar moeder was zij bij de slager en toen zij hoorde dat voor al het vlees in de vitrine dieren werden gedood, stond haar besluit vast. Debby: “Van welk soort een dier is en voor welk doel een dier gebruikt en gedood wordt, zou er niet toe moeten doen als je de macht hebt om dit te voorkomen.” De stijging van het aantal veganisten in de afgelopen jaren, laat zien dat veel meer mensen zich realiseren dat het stoppen van consumeren van dieren een positieve impact heeft; ook op onze planeet. Waarom dit zo is, laat onder andere de documentaire Cowspiracy (2014) zien. Deze documentaire laat vooral zien wat het betekent voor onze aarde om aan de enorme vraag te voldoen van de vleesconsumptiemaatschappij. Ook de NVV benadrukt de negatieve invloed op het milieu door het gebruik van dierlijke producten. Niet alleen stoot de veeteelt meer broeikasgassen uit dan het verkeer; voor het produceren van vlees is heel veel grond nodig om het vee te laten grazen en worden gigantische hoeveelheden gewassen verbouwd om de veeststapels te voeren. Dit is een enorme belasting voor onze leefomgeving. Op de website van Milieucentraal kun je zelf berekenen wat het betekent als je twee dagen in de week geen vlees eet. Zij ontwikkeleden de milieuklappers om je milieubewust te maken van wat je eet.


“ik besloot om veganisme een kans te geven. Achteraf gezien de beste keuze van mijn leven.”


LEKKER ETEN

Debby verruilde op haar zesentwintigste haar vegetarische levensstijl voor een veganistische. “Ik besloot om veganisme een kans te geven. Achteraf gezien de beste keuze van mijn leven.” Volgens haar heeft een plantaardig dieet heel veel voordelen, maar is het vooral ook erg lekker. “Ik voel me goed, zowel fysiek als mentaal, wetende dat er geen dieren gebruikt en gedood worden voor mijn gerief en ik wel gewoon lekker kan eten.” Lekker eten is ook de reden waarom bij FOAM vooral plantaardige ingrediënten een hoofdrol hebben in het menu. Iedereen is hier welkom om te proeven wat de natuur ons te bieden heeft. Dat is vaak veel meer dan wij ons realiseren.